Δισκοκριτική: Ramson Badbonez – Hypnodic [2017]

0
763

Ακόμα ένα τρωκτικό της πόλης επέστρεψε… Δύο χρόνια μετά το Silva Surfa (Boot Records), ο Ramson Badbonez είναι και πάλι εδώ, με ένα δίσκο φωτιά!

Για αρχή να πούμε ότι, για τους ακροατές του είδους, το ερώτημα «τι είναι αυτό που κάνει έναν mc γαμάτο;» (προσοχή! γαμάτο, όχι φίρμα) είναι χιλιοσυζητημένο και οι απαντήσεις ποικίλουν. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια θεμελιώδη στοιχεία – χαρακτηριστικά στα οποία θα συμφωνήσει, νομίζω, η πλειοψηφία: στίχος, flow, φωνή, σκηνική παρουσία και, βεβαίως, το κομμάτι των παραγωγών, που δεν είναι πάντα δουλειά του mc, αλλά έχει τεράστια βαρύτητα, αφού ο καθένας επιλέγει το beat πάνω στο οποίο θα πατήσει. Αν θεωρήσουμε, λοιπόν, τα χαρακτηριστικά αυτά ως κοινώς αποδεκτά, δημιουργούμε μια στέρεη βάση πάνω στην οποία μπορεί να πατήσει η όποια κριτική μας για τον οποιονδήποτε/την οποιαδήποτε καλλιτέχνη/καλλιτέχνιδα, ξεφεύγοντας από έναν βολικό υποκειμενισμό και μόνο.

Στην περίπτωση του Ramson Badbonez, έχουμε έναν άρρωστο συνδυασμό όλων αυτών των χαρακτηριστικών (δε μπορώ να πιστοποιήσω το περί σκηνικής παρουσίας 100%, μιας και δεν είχα την τύχη να τον δω live, ακόμα, αλλά τα αρκετά βιντεάκια στο Youtube, μπορούν να επιβεβαιώσουν τα λεγόμενα). Εγώ θα δώσω έμφαση στο ταλέντο του στο λυρικό στοιχείο και θα χρησιμοποιήσω και δύο φράσεις που χρησιμοποίησαν βρετανικά μέσα για να περιγράψουν αυτό που, πολύ εύστοχα, έχει περιγράψει και ο (δικός μας) Μηδενιστής ως “λυρικό καταπέλτη”:  raw and gritty verbal tapestry και lyrical wizardry. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι από το 2009 μέχρι σήμερα, έχει κυκλοφορήσει πάνω από 15 LPs και mixtapes.

Γνήσιο τέκνο του βρετανικού hip hop ιδιώματος και άμεσος “απόγονος” των Task Force και άλλων μεγάλων ονομάτων των βρετανικών 90s – early 00s, o Badbonez κυκλοφόρησε φέτος (16/6) το Hypnodic. Tον 2ο, κατά σειρά, δίσκο του με την High Focus Records. Η συνεργασία του με τον DJ Fingerfood (στην παραγωγή) και τους  Leaf Dog, Res One, Gadget και MAB (στα verses), προσφέρουν ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα.

Ένας δίσκος στο ίδιο μήκος κύματος με τους (πολλούς!) προηγούμενους: αστική βρωμιά ( …diving through wormholes into dirt roads…), αλήθειες ειπωμένες με τον πιο ευθύ και κοφτερό τρόπο, ζόρικο attitude (Keep your distance from me, at least ten feet, when MCs bragging that their pens bleed, please dont tempt me ή Will slice you from the hip like magicians assistants), εσωτερικές αναζητήσεις (Activate my third eye, grab the peace pipe, green light and travel light years, guiding the astral plane, στο Hypnodic), ντόπα beats και ψυχεδελικά samples. Η αισθητική και μόνο του clip του κομματιού Stir Fried, επιβεβαιώνει την περί ης ο λόγος “βρωμιά”.

Στίχοι που σε φέρνουν, αναπόφευκτα, αντιμέτωπο με την ωμή πραγματικότητα της πόλης. Mια πραγματικότητα φωτογραφικά δοσμένη, απευθείας μέσα από το μυαλό και το βλέμμα του Badbonez. Μια πραγματικότητα στην οποία οι mcz έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τις αλήθειες τους και “επιβιώνει” ο καλύτερος!

Ποιο κομμάτι να ξεχωρίσω; Είναι, πραγματικά, όλα ένα κι ένα και δίνουν όλοι οι συμμετέχοντες τον καλύτερό τους εαυτό! Θα τολμήσω να πω μόνο πως το παιχνίδι χοντραίνει πιο πολύ από το 8 και μετά. Εκεί που ο ήχος σκληραίνει και τα lyrics τρυπάνε το κόκαλο (το Komodo Saliva είναι ακριβώς αυτό!)…

Ένας ακόμα εξαιρετικός δίσκος από την High Focus που, για μια ακόμα φορά, δεν μας απογοήτευσε! Το ίδιο και ο Badbonez που, σε κάθε του δισκογραφική εμφάνιση, επιβεβαιώνει ότι είναι one of the best to do it

Σημείωση: Τα 35 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα ήταν πολύ λίγα…

Hypnodic ultrasonic music makes the heart pump!!!

Μπορείτε να προμηθευτείτε το δίσκο, σε φυσική μορφή, στο e-shop της High Focus Records και σε ψηφιακή μορφή στη σελίδα του Ramson Badbonez στο Bandcamp. Μπορείτε να το ακούσετε και από εδώ:

Comments

comments