NF – CLOUDS (THE MIXTAPE)

0
342

Θα ήταν πάρα πολύ εύκολο για εμένα να γράψω αυτό το άρθρο ακριβώς με το που τελείωσα την πρώτη ακρόαση του νέου project του NF, με τίτλο CLOUDS (THE MIXTAPE). Όμως, η δεοντολογία της σωστής κριτικής ενός καλλιτεχνικού αντικειμένου δε μου το επιτρέπει, καθώς αν το έκανα νωρίτερα, δε θα έγραφα εγώ, αλλά περισσότερο το συναίσθημά μου. Δύο εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του, λοιπόν, είμαι σε θέση να μοιραστώ μαζί σας τις εντυπώσεις και τις σημειώσεις μου πάνω στο 5ο studio album του χαρισματικού rapper, με έναν πιο αντικειμενικό τρόπο.

Ας ξεκινήσουμε από τον τίτλο. Αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, οφείλουμε να αναφερόμαστε σε ένα mixtape. Τι είναι αυτό; Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούμε να το ορίσουμε με τεράστια σαφήνεια, γιατί ο καθένας την έννοια του mixtape την έχει διαφορετικά στο μυαλό του, συν ότι τα τελευταία χρόνια ο όρος διαρκώς μεταβάλλεται, παίρνοντας μια όλο και πιο σοβαρότερη μορφή από ό,τι παλιότερα. Ένα mixtape πάντως σίγουρα δεν έχει τον όγκο ενός επίσημου album, συνήθως πραγματεύεται ένα συγκεκριμένο θέμα, ταυτόχρονα είναι ένας καλός τρόπος να υπενθυμίσεις την παρουσία σου στο κοινό, περιλαμβάνοντας συνεργασίες με άλλους καλλιτέχνες. Όλα αυτά είναι πράγματα που ο Nate κάνει με το πρόσφατο mixtape -των 10 τραγουδιών- του.

Πιο συγκεκριμένα, δηλώνει μέσω του Apple Music πως ήθελε να δημοσιεύσει ένα μικρό project ώστε να κρατήσει του θαυμαστές του σε εγρήγορση, όσο δουλεύει πάνω στο νέο του LP. Εξάλλου, σε μια περίοδο κατά την οποία δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν περιοδείες λόγω της πανδημίας, προσθέτει πως δεν ήθελε να βγάλει album, ακριβώς για αυτόν τον λόγο. Θα ήταν ψέμα αν ισχυριζόμουν πως γνωρίζω ακριβώς την επιλογή του να χρησιμοποιήσει τα σύννεφα ως θεματική ή ποια είναι η σύνδεση του ομώνυμου τραγουδιού που λειτουργεί σαν intro του mixtape με τα υπόλοιπα 9. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο συμβολισμός των ”σύννεφων” δεν είναι πρωτοφανής στο δισκογραφικό έργο του NF.

Όμως, ο rapper είχε φροντίσει να μας προϊδεάσει -χωρίς εμείς τότε να το καταλάβουμε- για το τι θα ακολουθούσε από τις 12 Οκτωβρίου του 2020, όταν δημοσίευσε το single CHASING σε συνεργασία με την fan του Mikayla Sippel, το οποίο έχει φόντο ένα σύννεφο, δίχως παρόλα αυτά να περιλαμβάνεται αυτή η συνεργασία στο mixtape. Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση ήρθε με την κυκλοφορία του solo video clip CLOUDS, στις 18 Φεβρουαρίου. Έπειτα, ακολούθησε η κυκλοφορία του επίσης video clip τραγουδιού με τίτλο LOST, συνεργαζόμενος με τον Hospin, στις 11 Μαρτίου, τίτλος ο οποίος δίνεται από τον ίδιο τον NF στο τέλος του video clip του PAID MY DUES, κομμάτι που επίσης περιλαμβάνεται στο mixtape και που κυκλοφόρησε στις 3 Δεκεμβρίου του … 2019! Επομένως, αντιλαμβανόμαστε την τεράστια κρυπτικότητα αλλά και διακειμενικότητα με τις οποίες ο καλλιτέχνης ντύνει το έργο του.

Εντούτοις, η συνεργασία με τον Hospin δεν ήταν η μόνη, καθώς στις 26 Μαρτίου που δημοσιεύτηκε το mixtape, με έκπληξη ακούσαμε το κομμάτι TRUST ft. Tech N9ne! Μετά από αυτές τις επισημάνσεις, είναι αξιοσημείωτο πως τελευταία φορά που ο NF συνεργάστηκε με άλλον rapper, ήταν πίσω στο μακρινό 2016 με τον Marty για το GRINDING, κομμάτι του δίσκου THERAPY SESSION. Έχοντας αναλύσει -όχι και με τόση ευκολία- τις εξωτερικές λεπτομέρειες, μπορούμε τώρα να ασχοληθούμε και με τα εσωτερικά δεδομένα του δίσκου.

Κατά τη γνώμη μου, η πρόταση που χαρακτηρίζει με λιτό τρόπο το σύνολο του νέου project του NF είναι η ακόλουθη : Ακούγοντας το CLOUDS (THE MIXTAPE), σίγουρα δεν πέσαμε από τα σύννεφα όσον αφορά την ποιότητά του. Παρόλο που πραγματεύεται οικεία θέματα με τα οποία έχει ξανά ασχοληθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, το αποτέλεσμα παρουσιάζει περίσσιο ενδιαφέρον, τόσο από ακουστική πλευρά, όσο και από οπτική (εννοώντας τα video clips). Το να επιχειρήσω να ασχοληθώ με την αξία των στίχων και του λεξιλογίου του, θα ήταν κάτι το ανώφελο. Το μόνο που θα παρατηρήσω είναι πως τόσο ο Hospin όσο και ο βετεράνος Tech N9ne, φαίνεται να ”πήγαν με τα νερά” του, καθώς τα verses τους ήταν ”καθαρά”, δηλαδή χωρίς βρισιές, όπως ακριβώς μας έχει συνηθίσει ο NF σε ΟΛΗ τη δισκογραφία του. Πέρα από τα videos που αναφέρθηκαν παραπάνω, ξεχωριστή θέση λαμβάνει το storytelling video clip με τίτλο STORY, το οποίο περιγράφει την ιστορία μιας κοπέλας που σταματάει σε ένα τυπικό gas station της Αμερικής και πέφτει θύμα ένοπλης ληστείας. Τα πιο συναισθηματικά τραγούδια είναι τα JUST LIKE YOU, PRIDEFUL και DRIFTING. Αντίθετα, στα κομμάτια CLOUDS, THAT’S A JOKE, LAYERS και PAID MY DUES, ο NF αναφέρεται περισσότερο στη θέση που κατέχει ο ίδιος στο rap game, προσδίδοντας έναν πιο aggressive τόνο και στίχο.

Αν έπρεπε να χαρακτηρίσω με μία λέξη αυτό το CLOUDS mixtape, θα χρησιμοποιούσα τη λέξη ”ώριμο”. Όχι ότι οι προηγούμενες δουλείες του ταλαντούχου καλλιτέχνη από το Michigan έμοιαζαν ανώριμες, αλλά ο τρόπος που καταπιάνεται με παλιά θέματα στο νέο του project φανερώνει μεγαλύτερη άνεση και βελτίωση. Ίσως αυτή η έμπνευση να οφείλεται και στο γεγονός πως ο ίδιος με τη γυναίκα του περιμένουν παιδί, πιο συγκεκριμένα, αγοράκι! Το μόνο που απομένει είναι να δούμε αν θα ανταμειφθεί για αυτή του τη δουλειά με κάποιο Grammy.

Comments

comments