Δισκοκριτική: Wu-Tang Clan – The Saga Continues

0
1118

Η πολυαναμενόμενη επιστροφή των Wu είναι γεγονός. Μετά την «στάση» με το Once Upon a Time in Shaolin των 2 εκατομμυρίων, είναι πίσω με ένα LP. Αυτή τη φορά για όλους εμάς τους κοινούς θνητούς που δεν είχαμε εξ αρχής τα 2 εκατομμύρια για να το αγοράσουμε, ή έστω το 1 εκατομμύριο για να το αγοράσουμε από δεύτερο χέρι στο eBay. Αν και δεν αποτελεί ένα Wu Tang Clan LP. Περισσότερο μπορεί να χαρακτηριστεί, λόγω της μορφής του, ως μια Wu Tang συλλογή του Mathematics, ανάλογο του Chamber Music.

Οι Wu Tang Clan είναι μια σταθερή αξία. Είτε κάνουν επιτυχίες, είτε όχι, το κοινό στηρίζει σταθερά, έστω με την μορφή hype. Και αυτό γιατί εμπορικά, δεν έχουν τεράστια επιτυχία τα τελευταία χρόνια. Τελευταία φορά που έκαναν χρυσό δίσκο ήταν το 2001 με το Iron Flag. Projects όπως το 8 Diagrams και το A Better Tomorrow πάτωσαν σχετικά στα charts και δεν είχαν σημαντική επιτυχία.

Προσωπικά όλα αυτά τα βρίσκω άσχετα με την ποιότητα των Wu Tang, οι οποίοι υπήρξαν κορυφαίοι του είδους. Οι Wu Tang είναι για πάντα. Οι Wu Tang γαμάνε και εσύ δεν τα βάζεις μαζί τους. Όμως, αξίζει το The Saga Continues ακρόαση; Είναι το The Saga Continues ένα καλό δισκάκι; Όπως το πάρει κανείς. Σε γενικές γραμμές είναι ένα πολύ καλό album, που συμβαδίζει με την ποιότητα και την σοβαρότητα των προηγουμένων Wu Tang κυκλοφοριών. Αυτό που το χαλάει είναι η φθορά.

Οι Wu Tang σαραντάρησαν, και πλέον είναι δύσκολο να δώσουν κάτι καινούριο, κάτι fresh. Ο νεανικός ενθουσιασμός και η νεανική δημιουργία είναι χρόνια πίσω, και καθώς φαίνεται το ίδιο και το next big album τους που από ό,τι φαίνεται δεν πρόκειται να έρθει ποτέ. Το The Saga Continues αποτελεί ένα από τα καλύτερα παραδείγματα του «μία από τα ίδια». Χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα κακό.

Για έναν ακροατή που περίμενε να ακούσει κάτι επαναστατικά καινούριο, θα είναι μια απογοήτευση. Για έναν πιστό ακροατή των Wu που απλώς θέλει να ακούσει μερικά καινούρια κομμάτια, χωρίς να είναι τα τεράστια hit, αλλά ούτε και να είναι άσχημα, θα είναι επιτυχία. Το The Saga Continues δεν είναι μάπα, δεν είναι αποτυχία. Αλλά δεν αποτελεί και την τεράστια επιτυχία, αντάξια του ονόματος τους.

Όλοι κάνουν την εμφάνιση τους, εκτός από τον U-God. Επίσης όλοι οι γνωστοί guests είναι εδώ, Redman (συμμετέχει περισότερο χρόνο από τον Cappadonna), Killah Priest, Hue Hef κλπ. Chris Rivers, Mzee Jones, Steve Latorre και άλλοι. Ο Sean Price έχει αποκτήσει ένα χαρακτήρα αγίου, καθώς “ευλογεί” πολλά LP τελευταία με την μεταθανάτια συμμετοχή του. Ο RZA καταφέρνει να ξεχωρίσει σε ένα αρκετά γεμάτο album, με πολλές συμμετοχές. Η εξέλιξη του τόσο φωνητικά όσο και στιχουργικά είναι εμφανής.

Όπως είπα και πριν, η κακή κριτική έγκειται στην έλλειψη πρωτοτυπίας και όχι στην καθαυτή κριτική του περιεχομένου του δίσκου, ο οποίος είναι σχετικά ποιοτικός με ότι άλλο κυκλοφορεί συνήθως αυτόν τον καιρό. Αν θέλεις να ακούσεις ένα γνώριμο Wu ήχο, βάλτο να παίξει. Αν όχι, συνέχισε την αναζήτηση του next top mumble rapper στο Soundcloud.

Α ναι. Μπορείτε να ακούσετε τον δίσκο από εδώ

Comments

comments