Δισκοκριτική: Leaf Dog – Dyslexic Disciple [2017]

0
663

Έξι χρόνια μετά την κυκλοφορία του κλασικού, πλέον, ντεμπούτο του From A Scarecrows Perspective, το αστεράκι των Four Owls, Leaf Dog, επέστρεψε με ένα ακόμη πολυαναμενόμενο προσωπικό LP, από την υπερπλατφόρμα της High Focus Records, στις 14 Απριλίου. Το Dyslexic Disciple πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να μπει και να μείνει στις playlists και στις δισκοθήκες μας.

Από τα πρώτα του, κιόλας, βήματα, ο Leaf Dog κέρδισε τα βλέμματα και τις καρδιές του κοινού, στη Μεγάλη Βρετανία αλλά και διεθνώς. Ένας εξαίρετος mc και ικανότατος beat maker, ξεχωρίζει για το ταλέντο και την αφοσίωσή του, χαρίζοντας στο κοινό δουλειές άρτιες και προσεγμένες, μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας.

Με στίχο που συνδυάζει αυτοβιογραφικά στοιχεία (Know Myself) με κοινωνικό προβληματισμό (Today) και φιλοσοφικές αναζητήσεις (Glass Eye), punch lines και λογοπαίγνια που κριτικάρουν, με πανέξυπνο, ευρηματικό και καυστικό τρόπο, τα “κακώς” κείμενα της χιπ χοπ σκηνής (Big Egos) και παραγωγές που ενσωματώνουν με επιτυχία κλασικούς soul και jazz ήχους (All In One) σε δυναμικά ζωηρά beats, το Dyslexic Disciple επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα και τη μοναδικότητα του Leaf Dog, ως δημιουργού rap κομματιών, μουσικά και στιχουργικά, ενώ, παράλληλα, πιστοποιεί την καλλιτεχνική του ωρίμανση και εξέλιξη.

Στο δίσκο συμμετέχουν οι Smellington Piff (στο διασκεδαστικότατο Pro Cultivation), Dabbla (στο Good Times, ίσως το πιο γρήγορο beat μέσα στο δίσκο), BVA (στο Last Laugh, στο οποίο δίνει το παρόν και ο DJ Jazz T, της Boot Records και το The Reminder, με την έξτρα συμμετοχή του αμερικανού Kool Keith) και, βεβαίως, στο κομμάτι με τον χαρακτηριστικότατο τίτλο Legacy (που είναι και το κομμάτι με το οποίο κλείνει ο δίσκος), όπου βρίσκεται συγκεντρωμένη η μέκκα της βρετανικής hip hop σκηνής, Phi Life Cypher, τα έταιρα αστεράκια της High Focus, Fliptrix, Smellington Piff, BVA, Cracker Jon, Dirty Dike, Verb T, DJ Sammy B-Side, οι Sonnyjim, Mysdiggi, Klashnekoff, Bill Shakes, Eric The Red, King Kashmere, Jehst, Jack Jetson, Remus, οι καθόλα underground Task Force (Chester P και Farma G), σε παραγωγή του ίδιου του Leaf Dog. Ένα κομμάτι που, θεωρώ, πως, παρόλο το hype που δημιούργησε λόγω των feat, δεν καταφέρνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον που απαιτείται από το βάρος των ονομάτων που συμμετέχουν σ’ αυτό.

Ξεχωρίζω το προσωπικό μου αγαπημένο My Scene, ως λάτρης του βρετανικού hip hop, με έμφαση στο στίχο trying to build this thing from the ground, up in the UK.

Ένας δίσκος που ξεφεύγει από τα μουσικά καθιερωμένα και παιδεύει γλυκά τον ακροατή.

H παρουσίαση του δίσκου στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου, στο An Club, με τη συμμετοχή του BVA και opening τον Detro, μια βραδιά δυνατή και αξέχαστη.

Δεν περιμένω απλώς πολλά ακόμα από τον Leaf Dog… Περιμένω τα πάντα, γιατί τον θεωρώ τον καλύτερο mc της γενιάς του!

Μπορείτε να προμηθευτείτε το δίσκο, σε φυσική μορφή, στο e-shop της High Focus Records και σε ψηφιακή μορφή στη σελίδα του Leaf Dog στο Bandcamp αλλά και στο Spotify.

LEAF-DOG-DD_BACKCOVER-vinyl-1440-WEB.jpg

Comments

comments