Δισκοκριτική: Direct – Λίγο φως στο δωμάτιο [2017]

0
960

Είναι δύσκολο να παρακολουθείς οτιδήποτε νέο βγαίνει, ακόμη και σε μια σκηνή μικρή, όπως την Ελληνική.  Όταν όμως κάτι σου κινεί την περιέργεια να το τσεκάρεις, συνήθως δεν σε απογοητεύει. Η αλήθεια είναι ότι τον Direct τον ήξερα από πριν. Και δεν τον υπολόγιζα ως MC, καθώς δεν είχα ακούσει κάτι από αυτόν. Δεν είναι απαραίτητα κακό αυτό, στην φάση του Hip Hop. Το να είσαι ένας ακροατής είναι το ίδιο αξιότιμο με το να είσαι MC. Όταν έπεσε στην αντίληψη μου το “Direct – Λίγο φως στο δωμάτιο”, έπρεπε να τσεκάρω περί τίνος πρόκειται.

Η πρώτη έκπληξη μου ήρθε όταν είδα ότι οι παραγωγές στα κομμάτια ήταν επιμελημένα από άξια άτομα, και προσωπικά σεβαστά, όπως ο Loop. To Βδέλυγμα και ο Terbiso συμπληρώνουν την παραγωγική τριάδα.

Ο Direct δεν έχει κάτι χαρακτηριστικό στο στυλ του. Δεν θα ανακαλύψεις την Αμερική ακούγοντας το EP. Όμως αποτελεί ένα πολύ καλό δείγμα του τι μπορεί να δώσει στο μέλλον, σε κάποιο ολοκληρωμένο LP. Στιχουργικά, όσο και στο θέμα του στυλ χωσίματος είναι πολύ καλός. Προσωπικά θεωρώ καλύτερο έναν MC που σου περνάει συναίσθημα και νόημα, από έναν MC “επιδειξία” που θα σου δείξει πόσο μεγάλη την έχει με τα skills του, και μπορεί να μην θυμάται τι έχωσε σε 10 χρόνια. Και μπορεί να μην το θυμάσαι κι εσύ.

Συνολικά σαν EP δίνει ένα μελαγχολικό τόνο, σαν το ασπρόμαυρο cover του. Δίνει μια μελαγχολική ματιά σε διάφορα προβλήματα που κάποιος μπορεί να έχει. Μια κατάθεση ψυχής με λίγα λόγια. Ακούγοντας το EP, μου ήρθε στο μυαλό το “Δεν φοβήθηκα να ζήσω” του Ζωγράφου. Δεν ξέρω αν φταίει ότι μοιάζουν, ή αν φταίει το ότι ο Loop έχει επιμεληθεί τον δίσκο. Για μένα πάντως μοιάζουν, και είναι αντίθετα ταυτόχρονα. Ίδιος τόνος από τη μια, διαφορετικά εξώφυλλα από την άλλη. Πολύχρωμο του Ζωγράφου, ασπρόμαυρο του Direct. Όποιος έχει ακούσει το LP του Ζωγράφου ίσως με νιώσει και πιστεύω ότι θα το εκτιμήσει το συγκεκριμένο EP.

Σε γενικές γραμμές η γεύση που μου άφησε είναι αυτό το αληθινό που ψάχνουν όλοι. Ένας αυθόρμητος δίσκος, που δίνει αυτά που θέλει να δώσει, και δεν κοιτάει να δώσει κάτι απλά για να ακουστεί. Εξάλλου το Hip Hop υπερηφανεύεται γι αυτό. Δεν είναι ένας δίσκος για πάρτι ή για να το παίξεις μούρη. Είναι ένας δίσκος για να καθίσεις στο σπίτι και να αναρωτηθείς για τα προβλήματα που προβάλλει ο Direct, και πως αυτά αντικατοπτρίζουν και τα δικά σου. Και ίσως βρεις την λύση τους ακούγοντας τον.

Να κλείσω λέγοντας πως όσο κάθομαι και γράφω αυτό το κείμενο, ακούω τον δίσκο ταυτόχρονα. Δεν μπορείς να κάνεις μια σωστή κριτική αν δεν την γράφεις ακριβώς έτσι. Και όσο γράφω, τόσο περισσότερα έρχονται. Είναι άσκοπο όμως. Η κριτική ενός δίσκου γίνεται όχι γιατί κάποιοι είναι αυθεντίες, και πρέπει να παίρνεις τον λόγο τους ως Ευαγγέλιο, και να ζορίζεις την άποψη σου να ευθυγραμμιστεί μαζί τους. Γράφεται για να πάρεις μια ιδέα του τι μπορεί να δώσει ένας δίσκος πριν τον ακούσεις. Γράφεται για να δεις αν υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι που ένιωσαν όπως εσύ, στο πρώτο άκουσμα.

Οπότε χωρίς άλλη καθυστέρηση, μπορείτε να ακούσετε τον δίσκο από δω:

Direct – Λίγο φως στο δωμάτιο

 

Comments

comments