Συνέντευξη Άγνωστος Χειμώνας

0
2043

Λίγο μετά την κυκλοφορία της “Άκρης”, ο Άγνωστος Χειμώνας μας μίλησε για το νέο του άλμπουμ, τα σχέδια του και τις σκέψεις του, στο halfwaycrooks.gr Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Άγνωστο Χειμώνα για τον χρόνο του και την όλη συζήτηση.

Άγνωστος Χειμώνας

Αρχίζοντας, θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι που αναρωτιέμαι από την πρώτη στιγμή που άκουσα τον τίτλο του νέου άλμπουμ. Η Άκρη τι σημαίνει; Ότι έχεις φτάσει στην άκρη ή ότι την έχεις βρει; Αρκετά αντικρουόμενες έννοιες. Ίσως ήταν εσκεμμένη η χρήση του τίτλου αυτού; Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο concept πίσω από τον τίτλο και το άλμπουμ κατ’ επέκταση;

Καλησπέρα και σ’ ευχαριστώ και γω απ’ τη μεριά μου για την πρόσκληση.

Η Άκρη για μένα συμβολίζει το δρόμο προς τον καλύτερο εαυτό μας. Αυτό είναι το μήνυμα τόσο απ’ τον τίτλο όσο και απ’ τη γενικότερη ατμόσφαιρα του δίσκου .

Ο κάθε ακροατής βέβαια είναι ελεύθερος να ερμηνεύσει το δίσκο, ανάλογα με το τι βγάζει στον ίδιο, κι αυτό είναι και το όμορφο της τέχνης νόμιζω.

Η Άκρη λοιπόν… έρχεται πολλά χρόνια μετά το τελευταίο σου solo. 6 χρόνια είναι αρκετά ασυνήθιστο για τον Άγνωστο Χειμώνα, μιας και από την αρχή μας είχες συνηθίσει σε σύντομα διαλλείματα. Θεωρείς ότι ήταν ένα αναγκαίο πράγμα η παύση αυτή, για την ολοκλήρωση της Άκρης ή απλώς έτυχε;

Πράγματι 6 ολοκληρα χρόνια είναι πολλά, ωστόσο είμαι άνθρωπος που δημιουργεί όταν το ‘χει ανάγκη κι οι στροφές της ζωής μου αποτυπώνονται στο Rap μου, όποτε δεν θα μπορούσα να βγάλω κάτι έτσι απλά για να το βγάλω και να μην είμαι πρώτα απ΄όλα εγώ γεμάτος μ’ αυτό. Έτσι έμαθα να λειτουργώ σε σχέση με τη μουσική από παιδί. Αυθόρμητα.

Πρέπει να πω ότι κάτι που πρόσεξα στην πρώτη ακρόαση του δίσκου είναι ότι ο ήχος δεν έχει αλλάξει. Η αίσθηση που δέχεται ο ακροατής είναι αυτός ο χαρακτηριστικός ήχος των Ψυχόδραμα και του Άγνωστου Χειμώνα. Χωρίς να είναι απαραίτητα κακό αυτό (προσωπικά το γουστάρω), έχεις σκεφτεί ποτέ να δοκιμάσεις κάτι καινούριο ηχητικά ή πιστεύεις ότι ο σταθερός ήχος δίνει χώρο στο μήνυμα που θέλεις να περάσεις μέσα από τους στίχους σου;

Νομίζω ότι ο δίσκος αυτός έχει το χαρακτηριστικό ηχόχρωμα που έχω σαν MC τόσα χρόνια στα τραγούδια μου ωστόσο έχει και νέα στοιχεία σαφέστατα, τόσο στο στιχουργικό επίπεδο αλλά και στο ερμηνευτικό. Αν ακούσεις για παράδειγμα το “Η Πατρίδα σου” είναι ένα κομμάτι που η προσεγγισή του και ερμηνευτικά και παραγωγικά είναι κάτι εντέλως διαφορετικό. Επίσης μ’ αρέσει πάρα πολύ να πειραματίζομαι και δεν το φοβάμαι καθόλου με δελεάζει αντιθέτως. Δες το “Θρυμματίζοντας Καλούπια” για παράδειγμα ένα παλιότερο κομμάτι με τον αδερφό το Loopatic, στο οποίο πατάμε πάνω από Oriental ρυθμό.

Το άλμπουμ είναι αυστηρά προσωπικό solo χωρίς συμμετοχές από άλλους MCs των Ψυχόδραμα ή εκτός group. Θεώρησες ότι η Άκρη είναι μια προσωπική κατάθεση ψυχής;

Ναι. Έτσι μου βγήκε. Την Άκρη του ο καθένας την βρίσκει μόνος του στ’ αλήθεια. Ετσι και γω. Ωστόσο ο δίσκος εκπροσωπεί πέρα από μένα προφανώς, τόσο τους Ψ.Δ., όσο και όλους όσους το νιωθουν!

Απο στιχουργικής – ερμηνευτικής πλευράς είναι strictly Α.Χ., όμως τίποτα δεν θα ήταν ίδιο αν στις παραγωγές δεν είχα ανθρώπους που μου δώσαν τον καλύτερο ευατό τους Bdigital (ΣΑΝ, H Πατρίδα σου και Παράλληλο Σύμπαν), Τσέκο (Γιος του Ήλιου και Μυστικό), Loopatic (Έχω Μάθει και Ανθό), και Krus από Σαλόνικα (Όσο Προχωράς).

Ποιο είναι το αγαπημένο σου κομμάτι από το νέο άλμπουμ; κάποιο που ξεχώρισες και είναι ιδιαίτερο για σένα.

Εδώ με δυσκολεύεις. Πραγματικά, όλα τα κομμάτια είναι εξίσου σημαντικά για μένα, γιατί προέρχονται απ’ τα βάθη της καρδιάς μου και γιατί συμβολίζουν διαφορετικές φάσεις το καθένα. Δεν μπορώ να τα δω από απόσταση γιατί τα χω δημιουργήσει. Ωστόσο δεν θα αποφύγω την ερώτηση και θα σου πω ότι αυτή την περίοδο με εκφράζει πολύ το Παράλληλο Σύμπαν και ο Λευκός Λύκος.

Ας ξεφύγουμε λίγο από τα πλαίσια του άλμπουμ. Πως σου φαίνεται το σκηνικό στο Rap εν έτει 2018; Το πράγμα πάει προς το καλό ή προς το χειρότερο;

Νομίζω ότι ακούμπησε πάτο σε πολλά επιπεδα. Ελπίζω και πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια τόσο από ανθρώπους που ήδη το κάνουν όσο κι από νεότερα παιδιά θα γίνουν ωραία πράγματα.

Υπάρχει κάποιος νέος που έχεις ξεχωρίσει; Που να τον άκουσες και να είπες “Αυτός ο πιτσιρικάς το χει”;

Είναι αρκετά τα νέα παιδιά που το χουν… χωρίς να θέλω ν’ αδικήσω κάποιον άκουσα ένα πολύ ωραιο κουπλέ από έναν M.c με ονομα Σκιαχτρο και επίσης κάποια tracks από ένα crew που λεγεται wolves. Δεν τα ξερω προσωπικά τα παιδιά αλλά μ’ αρεσαν. Είναι κι άλλοι σιγουρα που ξεχνάω και μετράνε. Εύχομαι σε όλα τα νεότερα παιδιά που πιάνουν μικρόφωνο να έχει διάρκεια η σύνδεση της πένας τους με την ψυχή τους. Αυτό είναι το κλειδί.

Την κατάσταση στην χώρα πως την κρίνεις; Σε αντιδιαστολή με το 2012, για παράδειγμα, που έβγαλες το προηγούμενο solo; Έχει αλλάξει κάτι;

Θ ‘ απάντησω με μερικούς στίχους :

«Τωρα δες οι πολιτικοί μιλάν για ανθρωπισμό…και κοίτα οι εφιάλτες διδάκουν ηρωισμό …οι ναζί λένε πως αγαπούν τον τόπο αυτό …το ψέμα νίκα το καταστρεψέτο σπάστο στα δυό…αυτό το μυστικό μου…Αυτό το μυστικο..»

Με την φάση των Ψυχόδραμα 07 τι γίνεται; Θα έχουμε κάτι το ολοκληρωμένο στο σύντομο μέλλον;

Υπάρχουν ιδέες πράγματα και όρεξη… Δεν μπορώ να σου πω τίποτα σίγουρο .Είμαστε απρόβλεπτοι.

Πέραν του Solo και των Ψυχόδραμα 07, υπάρχει κάποιο άλλο project που ετοιμάζεις;

– Τώρα ζεσταίνω με την Άκρη τις μηχανες για να γινουν κι άλλα πολλά και όμορφα!

Η Άκρη θα κυκλοφορήσει σε κόπιες; Και αν ναι, με ποιο τρόπο θα μπορεί κάποιος να αποκτήσει ένα αντίτυπο;

Ναι, Η Ακρη θα βγει σε cd ειναι το τέταρτο προσωπικό μου album και κλείνει τον κύκλο που άνοιξε το “Από την Νύχτα που Γύρισα τον Ήλιο”. Θα κοπεί και θα υπάρχει προς διάθεση στο κοινό, στις δυο παρουσιάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη !

Υπάρχουν στα πλάνα lives για την παρουσίαση της Άκρης;

Ναι όπως προείπα στις  27 Απριλιου Παρασκευη στην Αθήνα στο Gagarin και το Σάββατο 5 Μαΐου στη Σαλόνικα και στο We. Αυτα θα είναι τα δύο κεντρικά χτυπήματα… Δύο παρουσιάσεις δίσκου στις δυο μεγάλες πολεις και από κει και πέρα είναι ανοιχτά κι άλλα Liveς σε άλλες περιοχές.

Θα ήθελες να προσθέσεις κάτι άλλο;

Να σ΄ευχαριστήσω κι από μεριάς μου για την πρόσκληση και τις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις όπως και τον κόσμο για την αγάπη που δείχνει στο δίσκο μου και τη μουσική μου!!

Ραντεβού στα Ήχεια… Ραντεβού στο σανίδι.

 

Comments

comments