Συνέντευξη Snowgoons (Dj Illegal)

0
706

SnowgoonsΟι Snowgoons είναι μια ομάδα παραγωγών, με μέλη τους Det Gunner, DJ Illegal, Sicknature και J.S. Kuster. Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν μια ξέφρενη πορεία που σιγά σιγά ξέφυγε από τα πλαίσια της Γερμανίας και της Ευρώπης, κατακτώντας το παγκόσμιο μουσικό στερέωμα. Αξιοζήλευτες συμμετοχές και συνεργασίες συμπληρώνουν το πλούσιο ιστορικό τους, μεταξύ των οποίων είναι οι Wu Tang Clan, οι MOP, οι Boot Camp Click, οι Army of the Pharaohs και οι La Coka Nostra. Μια πετυχημένη συνεργασία είναι και αυτή με τους Onyx, με τους οποίους κυκλοφόρησαν το #wakedafucup το 2014 και το Snowmads μόλις πριν λίγες εβδομάδες, στα τέλη του 2019. Από το 2011 λειτουργούν την δική τους δισκογραφική, με το όνομα Goon MuSick, από την οποία έχουν κυκλοφορήσει αρκετές από τις δουλειές τους.

Μιλήσαμε με τον DJ Illegal για αυτούς, σε μια άκρως ενδιαφέρουσα κουβέντα, για τα πρόσφατα νέα τους, και το μέλλον που μας επιφυλλάσουν!

– Γεια σας και ευχαριστώ που αποδεχτήκατε την πρόσκληση για την συνέντευξη. Όντας ένα Ευρωπαϊκό γκρουπ είναι δύσκολο να λάβεις την προσοχή και την αναγνώριση από το παγκόσμιο κοινό. Για τα αμερικανικά γκρουπ είναι πολύ πιο εύκολο να κάνουν το πέρασμα στην ευρύτερη επιτυχία. Πως ακριβώς αρχίσατε την όλη φάση και πότε ήταν όταν συνειδητοποιήσατε ότι το γκρουπ σας θα γίνει κάτι τεράστιο;

Μέχρι σήμερα, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που πιστεύουν ότι οι Snowgoons είμαστε από τις ΗΠΑ. Από την αρχή, στόχος μας ήταν η συνεργασία με τους Αμερικανούς καλλιτέχνες γιατί αυτή ήταν η μουσική και το στυλ με το οποίο μεγαλώσαμε. Αυτό που μας βοήθησε πολύ, και καταλάβαμε ότι θα ανέβουμε, ήταν η υπογραφή με την BabyGrande Records το 2007. Αλλά γενικότερα, η σκληρή δουλειά και η επιμονή ήταν αυτά που μας έκαναν αυτό που είμαστε, και να προσπαθούμε να προωθούμε την κουλτούρα μας.

– Μιας και το συζητάμε, πως ξεκινήσατε να ασχολείστε με την μουσική και την δημιουργία beats; Ποιό ήταν το κίνητρο και η έμπνευση σας όλα αυτά τα χρόνια;

– Προσωπικά εγώ προέρχομαι από ένα υπόβαθρο DJ, είχα αρχίσει από τα μέσα του 90 να ασχολούμαι με το Turntablism από τότε. Μόλις καταπιάστηκα με τις ρουτίνες και το juggling, μου άρεσε να πιάσω και τα beats και τα drum loops, τα οποία με οδήγησαν στην παραγωγή. Θα μπορούσα να πω ότι ήταν το πρώτο μικρό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Στην αρχή είχα ένα Akai S900 και έπαιζα γιατί το έβρισκα και διασκεδαστικό, αλλά μέχρι τα τέλη του 90, πήρα την παραγωγή πιο σοβαρά.

– Έχετε ένα αρκετά μεγάλο και εντυπωσιακό αριθμό συμμετοχών από MCs, όπως οι Wu, οι Boot Camp Click, οι AOTP, οι MOP και οι Onyx. Ποιο είναι όμως το όνειρο; Με ποιον καλλιτέχνη θα θέλατε να είχατε συνεργαστεί και δεν το έχετε κάνει ακόμη; Υπάρχει και κάποιος που έχει πεθάνει και δεν είχατε ποτέ την ευκαιρία να το κάνετε;

– Η λίστα είναι μεγάλη, αλλά προσωπικά, η συνεργασία με τον Nas είναι κάτι που ονειρεύομαι να κάνω. Και μιλώντας για νεκρούς MC, θα ήθελα τον Prodigy. Υπήρχε ένα project στα σκαριά μαζί του. Είχαμε μιλήσει, του στείλαμε μερικά beats. Αλλά όλοι ξέρουμε τι έγινε, και έτσι δεν τελείωσε ποτέ εκείνο το project.

– Κοιτώντας στο παρελθόν, στις προηγούμενες κυκλοφορίες σας, είστε σε ένα ασταμάτητο σερί παραγωγής για χρόνια. Και σκεπτόμενος ότι αυτή την συνέντευξη θα την διαβάσουν αρκετοί MCs και παραγωγοί, θα ήθελα να ρωτήσω, το κατά πόσο είναι κουραστικό όλο αυτό. Πως ξεπερνάτε την κούραση, βρισκόμενοι σε δουλειά συνεχώς;

– Βασικά, είναι το αντίστροφο. Μας εμπνέει και μας κάνει να συνεχίσουμε όλο αυτό. Εκτός του ότι είμαστε ένα μεγάλο κρου και έτσι έχουμε πολλά κεφάλια που σκέφτονται και κατεβάζουν ιδέες και παραγωγές… στέλνουμε συνεχώς samples, ιδέες, ήχους μεταξύ μας. Έτσι εμπνέουμε ο ένας τον άλλο και τους εαυτούς μας, και φυσικά μέσα σε αυτό είναι και η αγάπη που έχουμε για την μουσική που μας κάνει και συνεχίζουμε. Θα ήθελα να κάνω ένα Shout out σε Sicknature, Det, DJ Crypt, DJ Sixkay και DJ Danetic.

– Πρόσφατα μας δώσατε το Snowmads με τους Onyx. Δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεστε μαζί τους. Πείτε μας λίγο για το χρονικό της συνεργασίας αυτής. Πως γνωριστήκατε, και αρχίσατε να δουλεύετε μαζί.

– Γνωριστήκαμε με τους Onyx κάπου στο 2013 και ένα χρόνο μετά βγάλαμε το WakeDaFucUp, το οποίο ήταν στην ουσία δουλειά των 2, του Fredro και του Sticky. Τους δώσαμε μερικά beats και διαλέξανε με ποια θα κάνουνε τα κομμάτια τους. Στην συνέχεια με την πάροδο των χρόνων γίναμε φίλοι και κάναμε μερικά τουρ μαζί. Όταν ξεκινήσαμε να γυρίζουμε και κλιπς, εκεί καταλάβαμε και λειτουργούσαμε σαν ένα κρου. Οπότε μετά από όλα αυτά, ήρθε το Snowmads, το οποίο είναι η πραγματική συνεργασία, μιας και είναι μια πιο ομαδική δουλειά. Ο δίσκος έγινε σε στούντιο που ήμασταν όλοι μαζί και κάναμε τα κομμάτια. Γράφαμε και υπήρχε άμεσο feedback και πρότασεις ιδεών. Γι αυτό και ονομάσαμε και τον δίσκο Snowmads, για να βρίσκεται και το δικό μας όνομα, των Snowgoons μέσα. Είναι μια μεγάλη τιμή να δουλεύουμε μαζί τους, και πραγματικά είναι πολύ απίστευτο πόσο δημιουργικοί είναι ο Fredro και ο Sticky μετά από 26 χρόνια και πως ακόμη καταφέρνουν να είναι στην φάση.

– Υπάρχει μια κεντρική ιδέα ή κάποιο concept πίσω από τον δίσκο Snowmads; Ποιος ήταν ο εγκέφαλος πίσω από αυτό;

– Όπως έλεγα και πριν, ο τίτλος Snowmads είναι μια μίξη των φανς των Onyx, οι οποίοι ονομάζονται “Nomads” και της λέξης Snow, από το Snowgoons. Θέλαμε να δείξουμε την στενή σύνδεση και συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των Snowgoons και των Onyx. Το κίνητρο είναι ένα, και αυτό είναι η επαναφορά της ουσίας του αληθινού Hip Hop. Θέλαμε να φτιάξουμε συγκεκριμένα κομμάτια για τις live εμφανίσεις μας, δείχνοντας στον κόσμο την φιλία μας και την σχέση που έχουμε και οι 2 σαν κρου με το Hip Hop. Για παράδειγμα, το Kill Da Mic είναι ένα fteestyle που έγινε σε ένα cypher στο στουντιο. Ή το Good Fight ήταν κάτι που σκεφτήκαμε μαζί κατά την διάρκεια ενός live καθώς παίζαμε με το κοινό. Η εξέλιξη του δίσκου ήταν πολύ ομαλή και φυσική. Ξεκινήσαμε να το γράφουμε αρχές του 2019 αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι του έγινε τον Οκτώβριο του 2019 κατά την διάρκεια του τουρ.

– Έχετε κάποιο τουρ στα πλάνα; Ευρώπη ή Αμερική; παίζει να κάνετε και στην Ελλάδα κανένα live;

– Κάνουμε ένα μεγάλο τουρ στην Ευρώπη με τους Onyx και τους Lords of the Underground. Η Ελλάδα δεν είναι στη λίστα γι αυτό το τουρ, αλλά είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα παίξουμε και εκεί!

– Ποια είναι η πιο αξιομνημόνευτη στιγμή από ένα live ή από ένα τουρ που έχετε κάνει; Ποιο σου έρχεται πρώτο στο μυαλό;

– Δεν θα ξεχάσω ποτέ το 2010, έκανα τον DJ σε ένα live με τους La Coka Nostra σε ένα μεγάλο festival στην Ελβετία με 50000 κόσμο. Στο τέλος του show παίξαμε το Jump Around των House of Pain, ήταν απλά τρελό να βλέπεις όλο αυτό τον κόσμο να χοροπηδάει αμέσως μόλις έπεσε το beat.

– Μετά το Snowmads, τι παίζει; Υπάρχει κάτι σαν άμεσο πλάνο για ένα νέο album ή μια συνεργασία για τους Snowgoons;

– Μόλις κυκλοφορήσαμε το νέο single με τους Lords of the Underground, το Inscomniac. Αυτό είναι ένα single από το επερχόμενο album So Legendary, που ετοιμάζουμε μαζί με τους Lords of the Underground. Οπότε έχετε το νου για αυτό το project, έρχεται πολύ σύντομα. Αλλά πέρα από αυτό, ετοιμάζουμε πάντα καινούρια projects και μουσική. 

– Ποιο πράγμα αγαπάς περισσότερο και ποιο πράγμα μισείς περισσότερο σε σχέση με το Hip Hop;

Αυτό που γουστάρω περισσότερο είναι το ότι έχω την ευκαιρία να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο, και να γνωρίσω κόσμο. Ακόμη και μεταξύ μας σαν Snowgoons, έχουμε γνωριστεί λόγω της μουσικής. Αυτό που μισώ περισσότερο είναι ότι κάποιοι γαμάτοι καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο, έχουν τρελό ταλέντο, αλλά σχεδόν κανείς δεν τους ξέρει, επειδή δεν ξέρουν πως, ή δεν έχουν την ευκαιρία να διαφημίσουν τον εαυτό τους.

– Θα σκεφτόσουν να αλλάξεις την πορεία σου σε κάτι πιο mainstream αν κάποιος σου προσέφερε εκατομμύρια ευρώ; Φτιάχνεις μουσική με βάση την προσωπική ηθική σου αξία ή πιστεύεις ότι για όλα υπάρχει ένα αντίτιμο; Θα συνεργαζόσουν ποτέ με έναν καλλιτέχνη, για τον οποίο πιστεύεις ότι δεν ταιριάζεις μουσικά, μόνο και μόνο για τα λεφτά;

Αγαπώ την μουσική τόσο πολύ, που δεν θα την έκανα ποτέ για τα λεφτά. Αν ήθελα να βγάλω λεφτά από την μουσική μου, θα το γύριζα εξ αρχής, σε κάτι πιο mainstream Djλίκι, σε EDM ή οτιδήποτε πουλάει αυτό τον καιρό, αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν το θέλω. Οπότε ναι, δεν θα συνεργαζόμουν με κάποιον διάσημο ή με κάποιον που θα μου πρόσφερε πολλά χρήματα, μόνο και μόνο επειδή μου προσφέρει πολλά χρήματα.

– Δεν ξέρω σε τι φάση βρίσκεται το κοινό στην Γερμανία, και πως το διαχειρίζεται, αλλά στην Ελλάδα, πολλοί hip hop ακροατές πιστεύουν ότι το trap και το mumble rap είναι κάτι πολύ κακό και βγάζουν μίσος γι αυτό, και για το μήνυμα που προσπαθεί να περάσει. Ποια είναι η άποψη σου γι αυτό; Σου αρέσει να ακούς; Το θεωρείς κομμάτι της κουλτούρας του Hip Hop;

Προσωπικά δεν γουστάρω το mumble rap, ούτε, ας πούμε το mainstream trap σαν μουσική. Αλλά φαίνεται ότι αποτελεί ένα κομμάτι της κουλτούρας πλέον και καταλαβαίνω ότι οι καιροί αλλάζουν. Δεν σπαταλάω τον χρόνο μου για να μισήσω αυτό το είδος της μουσικής και ότι έρχεται μαζί με αυτό. Προτιμώ να ασχολούμαι με την μουσική μου και να προβληματίζομαι με το στυλ του ήχου που με εκπροσωπεί. Αλλά ναι, πιστεύω ότι ο κόσμος γενικά έχει κουραστεί με αυτό τον ποπ ήχο και ο χρόνος θα δείξει τι είναι αληθινή μουσική και τι όχι.

– Πριν σε αποχαιρετίσω, θα ήθελες να συμπληρώσεις κάτι άλλο; Κάποια σκέψη ή κάτι που ξεχάσαμε να αναφέρουμε; Κάτι προς το κοινό στην Ελλάδα;

Σε ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη, εκ μέρους όλων των Snowgoons και ανυπομονούμε να έρθουμε ξανά στην Ελλάδα να τα σπάσουμε. Ξέρουμε ότι στην Ελλάδα το αληθινό hip hop είναι ακόμη ζωντανό. Όποτε βρισκόμαστε εκεί και βλέπουμε κάτι γαμάτο, λέμε ότι είναι “Malakalicious”! Αυτό είναι η goon λέξη για την Ελλάδα. Peace σε όλους εκεί στην Ελλάδα, και ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

– Κι εγώ σε ευχαριστώ πολύ, Manuu, ήταν χαρά μου που μιλήσαμε για τους Snowgoons και αναμένουμε τις επόμενες δουλειές σας!

Comments

comments