Συνέντευξη: Jastish

0
1091

Η Ζωή, ή αλλιώς Jastish, είναι ένα σχετικά άγνωστο όνομα μέχρι σήμερα. Κάνοντας τα πρώτα της βήματα εδώ και μερικά χρόνια, δείχνει να εξωτερικεύει μια προσωπική ψυχοσύνθεση στα κομμάτια της, τα οποία ακροβατούν ανάμεσα στο τραπ και σε πιο μελωδικές χροιές. Μιλήσαμε μαζί της για την προσπάθεια της, την αρχή, την συνέχεια και το μέλλον. 

Jastish

– Για αρχή θα ήθελα να μας πεις λίγα πράγματα για τον εαυτό σου. Ποια είναι η Ζωή, και ποια η Jastish. Είναι ένα πρόσωπο ή έχουν διαφορές;

Η Ζωή και η Jastish είμαστε το ίδιο πρόσωπο. Είναι εγώ όπως είμαι στην προσωπική μου ζωή, με την ίδια τρέλα, τον ίδιο χαρακτήρα καί την ίδια εκκεντρικότητα πού ρέει στις φλέβες μου.

Δεν θέλω να αντιμετωπίζω την Jastish σαν να είναι μια περσόνα που δημιουργώ και της δίνω το στυλ και τα χαρακτηριστικά που θέλω να πάρει. Χαρακτηριστικά που ίσως να απέχουν από μένα.

– Πως ξεκίνησες; ποια ήταν τα πρώτα σου βήματα στην μουσική;

– Τώρα με πας αρκετά χρόνια πίσω στο σχολείο όταν ήμουν 17. Είδα τον παιδικό φίλο μου να γράφει στο τετράδιό του κάτι με πολλή προσήλωση, και τον ρωτάω “Τι ακριβώς κανείς εκεί;”. Μου λέει “Γράφω ρίμες, είναι στίχοι για ραπ.” Και τότε τον ρωτάω την πιο χαζή ερώτηση που θα μπορούσα να σκεφτώ “Και τι γράφεις;”. Μου λέει “Τι; Τι γράφω; Ό,τι νιώθεις γράφεις…” Αυτή ήταν η φράση κλειδί που με ώθησε να ξεκινήσω να γράφω… Ό,τι νιώθω να γράφω.

 – Ποιες είναι οι επιρροές σου μουσικά; Καλλιτέχνες; Ρεύματα; Στυλ;

– Ξεκίνησα να ακούω Old School επηρεασμένη από τις βάσεις των πατεράδων του rap, Eminem, Busta Rhymes, 50 Cent. Αργότερα άρχισα να ακούω Drake, Kendrick Lamar, Tyga. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που έζησα την μετάβαση του Old School στο New School.

– Ποια είναι η πιο περίεργη ιστορία που σε ενέπνευσε να γράψεις ένα κομμάτι;

– Καθετί μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και δημιουργίας ένας έρωτας, ένας χωρισμός, μια ταινία, ένα βιβλίο, ένα όμορφο τοπίο, οτιδήποτε που μπορεί να σου αφυπνίσει συναισθήματα και ιδέες. Η πιο περίεργη ιστορία ήταν όταν είδα στον ύπνο μου ότι γράφω το ρεφρέν από το “Τώρα ξέρω”. Θυμάμαι ξύπνησα τα ξημερώματα κι άρχισα να σημειώνω τους στίχους που ονειρεύτηκα για να μην τους ξεχάσω. Όταν τους κοίταξα το ρεφρέν είχε βγει...

– Υπάρχει κάποιο κεντρικό μήνυμα πίσω από την Jastish; ή απλώς γράφεις ό,τι νιώθεις και αισθάνεσαι; –

– Γράφω ό,τι αισθάνομαι εκείνη την στιγμή και το πως είμαι ψυχολογικά εκείνη την μέρα. Άλλες φορές θα μπω στο mood της παραγωγής που ακούω και θα γράψω ό,τι συναισθήματα μου δημιουργεί.

– Έχεις διαλέξει ένα είδος μουσικής, το οποίο εκ των πραγμάτων, είναι δύσκολο για τις γυναίκες. Πως το βλέπεις από την δική σου μεριά; Τι σχόλια λαμβάνεις και τι σκέφτεσαι η ίδια για άλλες κοπέλες;

– Όλα αυτά είναι δικαιολογίες για να αποφύγεις αυτό που σου αρέσει. Στην πραγματικότητα οποιαδήποτε δουλειά και χώρος έχεις τις δυσκολίες του. Για μένα υπάρχει μόνο το πόσο το θες. Όσο για το φύλο, με απόλυτη σιγουριά, το ίδιο είδος μουσικής θα έκανα ακόμα κι αν γεννιόμουν άντρας. Τα σχόλια είναι θετικά κυρίως και δεν το λέω επειδή προσέχω μόνο εκείνα. Με ενδιαφέρουν εξίσου και τα αρνητικά, γιατι μέσα από αυτά μπορώ να γίνω καλύτερη και να εξελιχθω. Μου αρέσει να βλέπω και άλλες κοπέλες να μπαίνουν στον χώρο, που σημαίνει ότι κι αυτές ασπάζονται, μαζί με μένα, την ίδια κουλτούρα σε αυτό το είδος μουσικής.

– Ποιο ήταν το συναίσθημα που είχες όταν άκουσες για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο, ηχογραφημένο κομμάτι σου; και ποια ήταν τα πρώτα σχόλια που άκουσες από τους δικούς ανθρώπους;

– Όταν άκουσα το πρώτο κομμάτι μου, ένιωσα σαν να ήταν το πιο σπουδαίο πράγμα που έχω κάνει στη ζωή μου, ειλικρινά. Έτσι δεν ένιωσα σε άλλες εξίσου σημαντικές στιγμές, που μπορεί να υπάρξουν στη ζωή μου, όπως να κλείσει τα 18, ή η πρώτη δουλειά, τα πρώτα χρήματα κλπ. Για μένα όλα αυτά δεν ήταν τίποτα μπροστά σε αυτό.

– Έχοντας ακούσει μερικά κομμάτια σου στο YouTube, θα ήθελα να σε ρωτήσω αν έχεις στα πλάνα κάτι πιο ολοκληρωμένο, όπως ένα album για παράδειγμα.

– Ναι, θα ήθελα κάποια στιγμή να βγάλω ένα album. Είναι στα μελλοντικά μου σχέδια.

 – Θα ήθελες να κάνεις κάποιες συνεργασίες με κάποιους πιο γνωστούς; και αν ναι, με ποιους;

– Υπάρχουν πολλοί καλοί καλλιτέχνες στο χώρο, και θα ήθελα κάποια στιγμή να καταφέρω να συνεργαστώ με κάποιον καταξιωμένο. Ένας από αυτούς είναι κι ο Toquel. Έχει καταφέρει πάρα πολλά κι είναι παράδειγμα προς τους νέους καλλιτέχνες.

– Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σου έχει δώσει κάποιος, σχετικά με την μουσική; Και αν θέλεις, να μου πεις και ποιος ήταν αυτός.

– “Ξαναγραψε το κομμάτι”. Η πιο σημαντική συμβουλή που μου έχει δώσει δικό μου άτομο.

– Αντικειμενικά, είσαι ένα νέο πρόσωπο που τώρα ξεκινάει την πορεία του στην μουσική. Υπάρχουν πολλά παιδιά εκεί έξω που είναι στην ίδια θέση. Θα ήθελες να μεταφέρεις κάποιο μήνυμα σε αυτά τα παιδιά;

– Το βασικό είναι να έχεις αγάπη και πάθος για αυτό που κάνεις και φυσικά πολλή επιμονή και υπομονή. Όλοι από κάπου ξεκινάνε και εξελίσσονται σιγά σιγά. Κανείς δεν γεννήθηκε με skills. Όλα θέλουν χρόνο και δουλειά.

– Σ’ ευχαριστώ πολύ, Jastish, για την κουβέντα που είχαμε, κάπου εδώ τελειώνει η κουβέντα μας.

– Σε ευχαριστώ κι εγώ με την σειρά μου για την πρόσκληση. Αυτό που θα ήθελα να πω, είναι, για κανέναν λόγο μην παρατήσεις αυτό που αγαπάς και θέλεις. Μια αποτυχία, ακόμα και 10 αποτυχίες, δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή του ξεκίνηματος σου.

Comments

comments