THHF γύρνα πίσω ή έστω… τηλεφώνα!

0
1488

Αν σε εποχές γυμνασίου δε μαζευόσασταν με την παρέα σου στην πίσω πλευρά του προαυλίου για να ακούσετε τα battles μεταξύ Παίχτη και Rapboy, τότε συγγνώμη φίλε αναγνώστη, αλλά δεν είσαι αληθινός λάτρης του hip-hop. To Thessaloniki Hip Hop Festival (THHF), αυτή η ιερή τελετή για κάθε Έλληνα χιπχοπά, άνοιξε τις πύλες του το 2003, ενώ η τελευταία χρόνια που διοργανώθηκε με τον καθιερωμένο τρόπο ήταν τον Δεκέμβρη του 2016. Συνεχίζεται να διοργανώνεται μέχρι σήμερα, ή τουλάχιστον μέχρι πέρσι (γιατί δε γνωρίζουμε φέτος αν και με ποιον τρόπο θα το επιτρέψουν τα υγειονομικά δεδομένα). Ελαφρώς παραλλαγμένο μεν, υπό την αιγίδα του Street Mode Festival. 

Thessaloniki Hip Hop Festival
Παίκτης και Rapboy

Σαν φεστιβάλ έγινε ιδιαίτερα γνωστό λόγω των διάφορων battles που διοργάνωνε, και ιδίως αυτά μεταξύ των mc’s. Αν κρίνουμε από αυτό, τότε το THHF έφτασε στην ακμή του το 2009. Οι αριθμοί τουλάχιστον αυτό δείχνουν, βλέποντας την τελική μονομαχία του Παίχτη με τον Εφτάψυχο να έχει συγκεντρώσει σήμερα στο YouTube σχεδόν 1.500.000 προβολές! Θυμηθείτε και απολαύστε!

Αυτό όμως σε καμμία περίπτωση δεν υποβαθμίζει τις προηγούμενες του 2009 χρονιές. Ωστόσο, όσον αφορά τις επόμενες, εύκολα μπορούμε να διαπιστώσουμε πως το κοινό “καλόμαθε” τόσα χρόνια. Από τότε και ύστερα φάνηκε σαν η φλόγα τόσο των διοργανωτών όσο και του κοινού να έχει εξασθενίσει. Προσωπικά πάντως, είδα τη σπίθα να αναβιώνει το 2015, με την επιστροφή του γνωστού στα λημέρια του THHF mc battle Άρχοντα και την παρουσίαση της διοργάνωσης από τον Εισβολέα

Τα περισσότερα χρόνια ήταν ο Zoltan που κάλυπτε τη διοργάνωση, αναλαμβάνοντας τα uploads έστω των freestyle μονομαχιών. Ωστόσο, ήταν που ήταν ελάχιστο το οπτικοακουστικό υλικό που έφτανε στις οθόνες μας, κάποια περίοδο έγινε ακόμα πιο πενιχρό. Και αυτό γιατί η Zoltan Tribe έπαψε να ανεβάζει υλικό από τα φεστιβάλ. Όμως κι εμείς δε μέναμε με σταυρωμένα χέρια. Σαν άλλοι ”Ηρακλής Πουαρό” ξεσκονίζαμε ό,τι videάκια βρίσκαμε από κάποιους ”καλούς Σαμαρείτες” που ήταν παρόντες στο live και τα ανέβαζαν, ώστε να απολαύσουμε με κάποιον τρόπο την αγαπημένη μας διοργάνωση.

Όμως το THHF σίγουρα δεν ήταν μόνο τα freestyle και beatmaking battles. Ούτε τα lives από καταξιωμένους rappers που ακολουθούσαν μετά από αυτά. Ήταν πραγματικά το τελευταίο μεγάλο hip-hop event που λάμβανε χώρα στην Ελλάδα, παράλληλα το πιο πιστό στην hip-hop ιδεολογία. Πέρα απ’την προσπάθεια ανάδειξης νέων καλλιτεχνών και στα 5 στοιχεία της κουλτούρας, πολλές φορές η δράση του ξεπερνούσε αυτό. Κινούσε ενέργειες για συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε άπορους, πρόσφυγες και γενικότερα σε άτομα με ανάγκες. Ειδικά τα χρόνια που η οικονομική κρίση χτύπησε τη χώρα μας, το THHF τίμησε την ταυτότητά του και με τον τρόπο του ήταν εκεί. Προσπαθώντας να συσπειρώσει τον κόσμο δίνοντας ελπίδα, τόσο οι παράγοντες όσο και το κοινό απέδειξαν πως το πνεύμα του hip-hop δε θα σβήσει ποτέ. Για αυτό, λοιπόν, ευχόμαστε το συντομότερο δυνατόν να αποκτήσει ξανά την αίγλη που είχε κάποτε! Thessaloniki Hip-Hop Festival, ή αλλιώς, Taking Hip-Hop Forward

Comments

comments