Μια διαφορετική ακρόαση του “Shit City”

0
1098

Πρόσφατα οι DOWNTOWN κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο με τίτλο “SHIT CITY”. Το album αυτό περιλαμβάνει στο σύνολο 8 τραγούδια, εκ των οποίων για ένα έχει γυριστεί video clip. Σε αυτό το άρθρο δε θα διαβάσετε μια συνηθισμένη κριτική δίσκου, αλλά περισσότερο μια ανάλυση βασισμένη σε μεταφορές. 

Λίγη σημασία έχει ότι συνεργάστηκαν με καυτά ονόματα του ελληνικού rap game, τόσο στην παραγωγή (DOF TWOGGE, SOLID, Δημήτρη Κουφουδάκη), όσο και την ερμηνεία (VLOSPA, BUZZ). Ακόμη λιγότερη σημασία έχει ότι “πατάνε” πάνω σε drillόbeatα. Εκεί που πρέπει να εστιάσουμε δεν είναι ούτε στο αποτέλεσμα -που δε θα μπορούσε παρά καλό να είναι- αλλά στην ονομασία των κομματιών τους.

Το καθένα έχει για τίτλο μία πόλη. Πιο συγκεκριμένα, την τιμητική τους έχουν 7 ευρωπαϊκές, μεταξύ των Napoli, Sofia, Athens, London, Nice, Tirana, Belgrade, και μία ασιατική, η Manila

Πού το πάω; Ότι μάλλον θελημένα, οι DOWNTOWN, τόσο με την ονομασία που επέλεξαν να δώσουν στον δίσκο τους όσο και στο κάθε κομμάτι ξεχωριστά, περιγράφουν τα σύγχρονα “σκατο”αστικά κέντρα, πρεσβεύοντας τις πρωταρχικές αξίες της rap μουσικής· τη συνήθη μα οδυνηρή πτυχή της εκάστοτε κοινωνίας, ρεαλιστικά εκφρασμένη, για την οποία πολλοί εθελοτυφλούν, την πολυπολιτισμικότητα, τη διαφορετικότητα μεταξύ αυτών των πολιτισμών και επακολούθως τα ενοποιητικά χαρακτηριστικά τους, το ήθος και τις συνήθειες των ταπεινών στρωμάτων. 

Όλοι αυτοί, όλοι εμείς, οι Έλληνες, Αλβανοί, Βούλγαροι, Σέρβοι, Άγγλοι, Γάλλοι, Ιταλοί και Ταϊλανδέζοι, μπορεί να έχουμε μπόλικες διάφορες, όμως τα στοιχεία που μας ενώνουν στο τέλος της ημέρας είναι περισσότερα. Με τις ίδιες συνήθειες διασκεδάζουμε, με τους ίδιους ήχους χορεύουμε, με τις ίδιες αξίες πορευόμαστε στην ζωή. Σε αυτά αναφέρονται σε κάθε τους στροφή και οι DOWNTOWN, οι οποίοι φροντίζουν να ταιριάξουν κατάλληλα τους τίτλους με τη θεματολογία. Η δύσκολη και σκληρή πραγματικότητα που έχει να αντιμετωπίσει η νέα γενιά -κάτω από τα φώτα της Ακρόπολης και πάνω στους δρόμους της Πατησίων στην προκειμένη περίπτωση-, που την οδηγεί σε συνθήκες περισσότερο επιβίωσης παρά συμβίωσης, είναι η κυρίαρχη θεματική. Ωστόσο, δε μοιρολογούν. Φαίνεται να εκτιμούν όσα έχουν, προσπαθώντας πρώτα ο καθένας με τον τρόπο του και έπειτα όλοι μαζί, σαν συγκρότημα, ή καλύτερα σαν οικογένεια, να βάλουν το λιθαρακάκι τους σε μια κοινωνική αλλαγή -προς το καλύτερο. 

Οι ακροατές έχουν δείξει την εκτίμησή τους όχι μόνο για τον δίσκο, αλλά γενικότερα για τους DOWNTOWN, πολλοί κατατάσσοντάς τους ως το καλύτερο newcomer group για το 2020. Αυτό σημαίνει πως από πολύ νωρίς έχουν θέσει τον πήχη πολύ ψηλά και ότι χρειάζεται να δουλεύουν στα επόμενα κομμάτια τους με παρόμοιο, ίσως και περισσότερο μόχθο, αφού πρωτίστως απολαμβάνουν τη διαδικασία οι ίδιοι. Δεν ξέρω αν ταυτίζεται κανείς άλλος με την παρακάτω άποψή μου, αλλά τους θεωρώ μια σύγχρονη εκδοχή των ”Βόρειων Αστεριών”. Ακόμα και αν έχεις διαφορετική εντύπωση σχετικά με το προηγούμενο, αποκλείεται όμως η παρουσίαση του δίσκου τους -όποτε γίνει- να μην είναι μία από τις πρώτες συναυλίες που θα πας με το που ανοίξουν οι χώροι!

Comments

comments