Είναι τελικά, το Santorini Greece, προσβολή για την χώρα;

0
1754

Πριν ξεκινήσω το κείμενο είχα πολλές αμφιβολίες για το αν πρέπει να το κάνω ή όχι. Έχει σηκωθεί ένας ψιλοντόρος και ίσως όχι άδικα. Πολλοί έχουν ασχοληθεί και ακόμη περισσότεροι έχουν σχολιάσει, και ακόμη περισσότεροι θα το κάνουν με τον καιρό. Οι περισσότεροι στέκονται σε ένα πλάνο που ο Rick Ross χορεύει μέσα στην εκκλησία, και το σχολιάζουν αρνητικά. Το ερώτημα που τίθεται είναι, “Είναι το Santorini Greece του Rick Ross, προσβολή της χώρας ή της θρησκείας;”

Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να το δούμε λίγο πιο σφαιρικά το θέμα. Πόσο αγενές είναι να χορεύεις μέσα σε μια εκκλησία; Ίσως είναι αγενές. Είναι όμως το μόνο αγενές πράγμα που γίνεται μέσα στην εκκλησία; Ως άνθρωπος που δεν επισκέπτεται εκκλησίες δεν μπορώ να ξέρω ακριβώς, αλλά υπάρχουν πολλά περιστατικά κατά τα οποία, οι ίδιοι οι πιστοί και οι ιερείς αμαυρώνουν τον ιερό αυτό χώρο. Και το ιερός το εννοώ. Ο κάθε χώρος λατρείας θα πρέπει να είναι σεβαστός από όλους, και να κατακρίνεται από όλους το ίδιο.

Ο Rick Ross δεν ξέρω σε τι θρησκεία πιστεύει, αλλά θεωρώ ότι δεν το έκανε με σκοπό να κοροϊδέψει ή να αμαυρώσει τον χώρο του ναού. Αντίθετα, το χορευτικό του δείχνει χαρά που βρίσκεται εκεί, νιώθει ευλογία που κατάφερε να βρίσκεται στην Σαντορίνη. Το σκηνικό με τα αναμμένα κεριά δίνουν ακόμη περισσότερη ένταση στο πλάνο. Επίσης, και τα υπόλοιπα πλάνα δίνουν μια εσωτερική και εξωτερική ομορφιά στους ναούς της Σαντορίνης, οι οποίοι αποτελούν και αξιοθέατα. Συν την όλη προβολή του νησιού που απο μόνο του είναι πανέμορφο αλλά η σκηνοθεσία του Snyder το πάει ένα βήμα πιο πάνω.

Γι αυτό λοιπόν ίσως να κρίνουμε λίγο “σκληρά” την κίνηση του Ross να χορέψει μέσα σε μια εκκλησία. Μάλλον θα έπρεπε να πλακωθεί στο ξύλο με τον Snik και τον Υπο όπως οι παρακάτω σεβαστοί ιερείς

Και μιας και είπα Snik και Υπο ας περάσουμε στο κυρίως πιάτο του άρθρου. O Ross κάνει mainstream μουσική, η οποία στο στυλ και στον στίχο μοιάζει πολύ με τους προαναφερθέντες Έλληνες (t)rappers. Πότε όμως αυτοί γύρισαν κάποιο βίντεο κλιπ ή έγραψαν ένα κομμάτι για την Ελλάδα (με τουριστικό τρόπο εννοώ όπως ο Rick Ross, όχι όπως οι Α/Ε). Από τις άδειες βίλες και τα ελικόπτερα στο υπόστεγο του Dab στα κατσάβραχα της άγνωστης Ηπείρου για να μοιάζει με το Περού, στο σύνολο της η Ελληνική Μουσική των τελευταίων χρόνων δεν κάνει την οποιαδήποτε προσπάθεια προώθησης της χώρας.

Στο clip του ο Rick Ross κάνει αυτό που κάνουν και αυτοί. Ακριβά ποτά, γυναίκες, σκάφη, πισίνες κλπ, αλλά το κάνει με όμορφο τρόπο και με τρόπο που στα μάτια μου, και προφανώς στα μάτια κάθε ξένου, λειτουργεί πολύ θετικά για το νησί και την χώρα. Έκανε τον “κόπο” να συμπεριλάβει και παππούδες, γιαγιάδες, παιδάκια που παίζουν. Και ναι, έδωσε και λεφτά σε ένα παιδάκι. Κι αυτό πείραξε. Κάποιοι το είδαν σαν κίνηση ελεημοσύνης ή ασέβειας προς την χώρα (που κακά τα ψέματα έχει τα μαύρα της τα χάλια οικονομικά). Αν λεγόταν Βαρδινογιάννης όμως θα του δίναμε και αφορολόγητο.

Ως επίλογο θα ήθελα να συμπυκνώσω την ιδέα και την άποψη του κειμένου μου. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που ηθικοκοινωνικά μοιάζει να είναι εκατοντάδες χρόνια πίσω. Και δεν το λέω από την άποψη του “με το ζόρι προοδευτικός” ή επειδή ένας ξένος αποφάσισε να κάνει ένα κλιπ στην χώρα μου και τον βλέπω σαν θεό. Αλλά ναι, στην τελική, ο Ross αποφάσισε να κάνει ένα κλιπ διαφημίζοντας την χώρα και την Σαντορίνη ειδικότερα. Θα μπορούσε να πάει να κάνει το “Bodrum, Turkey” ή το “Sicily, Italy” αντίστοιχα.

Τα τελευταία χρόνια πολλές εταιρίες ταινιών τρώνε άκυρο από την χώρα μας και “αναγκάζονται” να γυρίζουν πλάνα αλλού με αποτέλεσμα να προβάλλουν άλλες χώρες. Τι να λέμε, εδώ το Jason Bourne αναγκάστηκε να στήσει ολόκληρη Αθήνα στην Ισπανία επειδή κάποιοι δεν δώσανε άδεια. Και ασχολούμαστε με το χορευτικό του Rick Ross. Το να εστιάζεις σε ένα πλάνο που αντικειμενικά δεν προκαλεί και τόσο πολύ, είναι μιζέρια. Όταν θες να σε χαλάσει κάτι, θα βρεις το παραμικρό να σε χαλάσει. Από την άλλη σίγουρα δεν προτείνω να καταστρατηγήσουμε κάθε ουσία σεβασμού προς τα πιστεύω οποιουδήποτε. Δεν θα βάλουμε την προβολή και το κέρδος πάνω από οποιαδήποτε αξία. Αλλά μην το παίζουμε και μυξοπαρθένες που σοκάρονται με κάθε τι, μόνο και μόνο για να δημιουργήσουμε ντόρο.

Από μένα αυτό που μένει ως συμπέρασμα είναι, δείτε κι απολαύστε το κλιπ!

 

Comments

comments