Beatmaking 101: Ρυθμός (Μέρος 1ο)

0
1598

Σήμερα θα αναλύσουμε ένα από τα τρία βασικά χαρακτηριστικά ενός μουσικού κομματιού. Τον Ρυθμό. Ο Ρυθμός κατά την άποψη μου είναι το πιο σημαντικό στοιχείο σε ένα hiphop beat αφού μέχρι και η λέξη beat (χτύπος) αναφέρεται σε αυτόν. Η κατανόηση του Ρυθμού είναι τεράστιο κομμάτι του beatmaking οπότε θα μείνουμε αρκετό καιρό στο συγκεκριμένο θέμα.

Τι είναι Ρυθμός;

Ας χρησιμοποιήσουμε για παράδειγμα ένα αρκετά γνωστό και αγαπημένο από το κοινό, χιπχοπ beat, το Cold as Ice των M.O.P. Ένα πάρα πολύ ρυθμικό κομμάτι με πολύ δυνατά drums. Αν αφήσουμε τον εαυτό μας ελεύθερο να νιώσει το κομμάτι παρατηρούμε πως το ίδιο το beat μας προτρέπει να κουνηθούμε. Είτε αυτό είναι απλά η κίνηση του κεφαλιού πάνω στο Ρυθμό, είτε η κίνηση των χεριών που κάνουν οι M.O.P. όταν ραππάρουν τα κουπλέ τους. Αυτό συμβαίνει λόγω του Ρυθμού. Με λίγα λόγια, ο Ρυθμός είναι το στοιχείο που προσδίδει κίνηση σε ένα μουσικό κομμάτι. Είναι αυτό που προτρέπει τον κόσμο να χορεύει και αν το δούμε ιστορικά, ακόμη και να ραπάρει.

 

Μουσική θεωρία

Τώρα που κατανοήσαμε τι είναι ο Ρυθμός, πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να τον μετράμε και να αναφερόμαστε σε αυτόν. Ας ξαναγυρίσουμε στο Cold as Ice. Αν δώσουμε όλη μας την προσοχή στα drums του κομματιού, παρατηρούμε πως (εκτός από μερικές διαφοροποιήσεις για να μην καταλήγουν βαρετά) παίζουν το ίδιο πράγμα (δηλαδή την ίδια μουσική φράση) ξανά και ξανά. Την μια επανάληψη της φράσης αυτής (δηλαδή αυτό που παίζουν τα drums από το 0:17 μέχρι το 0:20) την ονομάζουμε “Ολόκληρο” και διαρκεί ένα μέτρο στα 4/4 (εξηγώ πιο κάτω) . Για να μπορούμε να αναφερθούμε σε διαφορετικά κομμάτια του “ολόκληρου” το χωρίζουμε σε διαφορετικά μέρη. Στο χιπχοπ συνήθως το χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη. Τα 4 μέρη αυτά λέγονται τέταρτα και ο Ρυθμός του κομματιού λέγεται τέσσερα τέταρτα (4/4). Μια επανάληψη των τεσσάρων αυτών μερών λέγεται ένα “μέτρο” (γνωστό επίσης και ως μια μπάρα).

Ο διαχωρισμός αυτός μας επιτρέπει να μετράμε την ταχύτητα του κομματιού χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο που λέγεται “Μετρονόμος”. Ο μετρονόμος παίζει ένα χτύπο για κάθε ένα τέταρτο της μπάρας του κομματιού (όταν είναι ρυθμισμένος στα 4/4 προφανώς). Έτσι μετρώντας τους χτύπους του μετρονόμου για ένα λεπτό (BPM, Beats per Minute) μπορούμε να αναφερθούμε στο ποσό γρήγορο η αργό είναι ένα κομμάτι (π.χ. μεγαλύτερο bpm = πιο γρήγορο κομμάτι).

Πώς όμως μπορούμε να αναφερθούμε στην ακριβής διάρκεια μιας νότας στο κομμάτι? Εδώ θα χρειαστούμε μικρότερες μονάδες από το ολόκληρο. Το 99% των περιπτώσεων οι μονάδες οι οποίες θα συναντάμε και θα χρησιμοποιούμε όταν φτιάχνουμε ένα beat είναι οι εξής:
Το μισό (1/2), που διαρκεί τον μισό χρόνο από ένα ολόκληρο (δηλαδή μισό μέτρο), το τέταρτο (1/4) που διαρκεί 1/4 ενός μέτρου, το όγδοο (1/8) που διαρκεί 1/8 ενός μέτρου, το δέκατο έκτο (1/16), το τριακοστό δεύτερο (1/32), το εξηκοστό τέταρτο (1/64) και πολύ σπάνια το εκατοστό εικοστό όγδοο (1/128). Όπως είδατε οι υποδιαιρέσεις μπορούν να συνεχίσουν, αλλά μετά από το 1/128 δεν υπάρχει λόγος καθώς είναι αδύνατον να παιχτούν πιο σύντομες νότες από άνθρωπο και ακόμη και στον υπολογιστή δεν υπάρχει πρόγραμμα που επιτρέπει να παιχτούν τόσο μικρές νότες. Οι μονάδες αυτές λοιπόν χρησιμοποιούνται για να μετρήσουμε την διάρκεια μιας νότας και ονομάζονται Αξίες.

Τέλος είναι σκόπιμο να ξέρουμε τον τρόπο με τον οποίο κινείται ένας μετρονόμος ώστε να μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε καλύτερα στο μέλλον. Οι θέσεις του μετρονόμου είναι δύο: Η Άρση και η Θέση. Η Θέση είναι το σημείο στο οποίο βρίσκεται ο μετρονόμος όταν παίζει ένα χτύπο και η άρση είναι όλα τα υπόλοιπα σημεία που περνάει μέχρι να φτάσει στη Θέση.

(Θέση είναι το κέντρο, Άρση είναι όλα τα υπόλοιπα)

Από την θεωρία στην πράξη.

Τώρα που κατανοήσαμε τι είναι ο Ρυθμός και πως λειτουργεί μπορούμε να γράψουμε δικά μας ρυθμικά όργανα (π.χ. Drums) και να αναλύσουμε τι ακριβώς παίζουν τα Drums στο Cold as Ice. Πάμε λοιπόν.

Καταρχήν το BPM του κομματιού είναι 86 (βρήκα το BPM με ένα εργαλείο που λέγεται Tap Tempo. Θα μιλήσουμε για αυτό στα επόμενα άρθρα). Υπάρχουν τρεις ήχοι που παίζουν στα drums. Τα Kicks, τα Snares και τα Hats. Τα Hats παίζουν συνεχόμενα όγδοα από την αρχή των drums. Τα Snares παίζουν ένα τέταρτο κάθε δεύτερο χτύπο και τα Kicks παίζουν μισά (στο πρώτο μέτρο, σε όλο το κομμάτι υπάρχουν πολλές διαφοροποιήσεις).

Ξέρω πως αρκετά από αυτά ίσως να ακούγονται βαρετά η ανούσια αλλά πιστέψτε με ο Ρυθμός είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του beatmaking. Ένας ολοκληρωμένος beatmaker πρέπει να παίζει το Ρυθμό στα δάχτυλα. Σας προτρέπω όλους να ανοίξετε τα προγράμματα σας (θα γίνει ξεχωριστό άρθρο και για αυτά), να κατεβάσετε τα αγαπημένα σας κομμάτια και να προσπαθήσετε να γράψετε τα Drums τους (για αρχή είναι καλύτερο να προσπαθήσετε να αντιγράψετε τα Drums απο Boom Bap κομμάτια καθώς είναι αρκετά πιο απλά ρυθμικά από άλλες υποκατηγορίες του Hip-Hop).
Όπως πάντα για οποιαδήποτε απορία προκύψει στο θέμα του beatmaking, μπορείτε να μου στείλετε ένα μήνυμα στο Instagram: trik.mp3
Καλή επιτυχία and have fun!

Comments

comments