6 χρόνια χωρίς τον Adam

0
852

Ένα από τα συγκροτήματα που καθόρισαν τα ακούσματα μου από μικρό παιδί ήταν οι Beastie Boys.

Οι Beastie Boys είναι ένα συγκρότημα, για όσους δεν ξέρουν που είχε Hardcore Punk καταβολές όμως υιοθέτησαν ένα πιο Hip Hop ήχο και έκαναν τεράστια επιτυχία τόσο στην Αμερική όσο και παγκοσμίως.

Μέλη του ο Ad-Rock (Adam Horovitz), o Mike D (Michael Diamont) και ο MCA (Adam Yauch). Το συγκρότημα έβγαλε αρκετούς δίσκους που έγιναν πλατινένιοι. Aποκορύφωμα της καταξίωσης τους ήταν η προσθήκη τους στο Rock and Roll Hall of Fame το 2012, κάνοντας τους το 3ο Hip Hop σχήμα που ανεβαίνει στο βάθρο, μετά τον Grandmaster Flash και τους RUN DMC.

Ως Hardcore Punk σχήμα, οι Beastie Boys έπαιξαν σε συναυλίες των Dead Kennedys και των Misfits μεταξύ άλλων. Άλλαξαν όμως στυλ προσεγγίζοντας την Hip Hop ώσπου υπέγραψαν με την Def Jam όταν ο Adam Yauch ήταν 22. Κυκλοφόρησαν το πρώτο τους LP ονόματι “Licensed to ill” και από κει και πέρα ξεκινάει η μακρά πορεία τους στην Hip Hop με 40 εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων και αμέτρητες επιτυχίες, όπως το You gotta fight for our right to party, Sabotage, Intergalactic, Sure Shot και άλλα.

8 δίσκους,9 τουρ και 34 χρόνια μετά, ήταν ένα από τα μακροβιότερα Hip Hop σχήματα, και σίγουρα από τα πιο πετυχημένα (κι ας μην είχαν την αναγνώριση που τους έπρεπε από το ελληνικό κοινό). Η πορεία τους, ελαττωμένη τα τελευταία χρόνια, χωρίς όμως να λείπουν οι κυκλοφορίες, μιας και το τελευταίο τους LP βγήκε το 2011, σταματάει το 2012 λόγω της υγείας και εν τέλει του θανάτου του MCA.

Ο Adam Yauch γεννημένος στο Brooklyn της Νέας Υόρκης, γιος κοινωνικού λειτουργού και αρχιτέκτονα, έμαθε να παίζει μπάσο και εντάχθηκε στο group προοίμιο των Beastie Boys το 1981 με το όνομα The Young Aborigines μαζί με τον Michael Diamond, τον John Berry και την Kate Schellenbach, αλλάζοντας το όνομα στο τελικό Beastie Boys. Η στροφή του group έκανε τον John αρχικά και την Kate λίγο αργότερα να αποχωρήσουν, και στην θέση του John προστέθηκε ο Adam Horovitz, Ad Rock. Ως γιος θρησκευόμενων ανθρώπων, Καθολικού και Εβραίας, o Adam Yauch ήταν αρκετά αντιδραστικός και ο ίδιος άλλαξε πίστη και έγινε Βουδιστής. Ήταν υποστηρικτής του κινήματος ανεξαρτησίας του Θιβέτ και οργάνωσε μια μεγάλη συναυλία γι αυτόν τον σκοπό γνωστή ως Tibetan Freedom Concert. Μέσω της ενασχόλησης του με το θέμα γνώρισε την γυναίκα του, με την οποία παντρεύτηκε το 1998 και απέκτησε μια κόρη τον ίδιο χρόνο.

O Adam με την χαρακτηριστική του φωνή έδωσε ένα ιδιαίτερο χρώμα στο group. Το πεπρωμένο του όμως είχε άλλα σχέδια καθώς διαγνώστηκε με καρκίνο παρωτίδας το 2009 με κατάληξη στον θάνατο του στις 4 Μαΐου 2012. Η αρρώστια καθυστέρησε την κυκλοφορία του τελευταίου LP τους, Hot Sauce Committee Part Two και εν τέλει απαγόρευσε στον Adam να συμμετέχει στα video clips και στην βράβευση τους στο Hall of Fame από τον Chuck D και τον LL Cool J μόλις 3 εβδομάδες πριν τον θάνατο του.

Την μνήμη του τίμησαν πολλά άτομα της μουσικής μεταξύ τους ο Russel Simmons, o Eminem, οι Pearl Jam, οι Linkin Park και οι Radiohead. Το όνομα του δόθηκε επίσης σε ένα πάρκο στο Brooklyn, το γνωστό πλέον Adam Yauch Park στo Atlantic Ave., Columbia Pl., State St. Brooklyn.

Σήμερα, 4 Μαΐου 2018 συμπληρώνονται 6 χρόνια από τον θάνατο του.

Comments

comments